Autor: redakce
Sdílet článek

Uplynulá sezóna pohľadom majiteľa klubu Jána Palenčára

Žlto-čierna rodina AHOJ.

Už je to nejaký ten deň čo sa skončili všetky súťaže, v ktorých sa predstavili naše žlto-čierne družstvá. Práve preto sme sa rozhodli, že v krátkosti vyspovedáme majiteľa nášho milovaného klubu Jána Palenčára, aby nám z viacerých uhlov zhodnotil uplynulý ročník. Tak teda poďme na to.

Pán majiteľ v prvom rade Vám ďakujeme za Váš čas. Prosím, prezraďte nám, ako vyzerá letná prestávka v podaní majiteľa klubu. Asi veľa neoddychujete. (úsmev)

Máte pravdu. Riadenie a organizácia činností futbalového klubu nepozná prázdniny. Odohratím posledného majstrovského zápasu jarnej časti súťaží sa pre nás začala nová sezóna.

Tak poďme na hodnotenie sezóny. Začnime áčkom. Ako ste spokojný s výkonmi a teda aj s konečným umiestnením mužstva, ktoré na jeseň viedol tréner Michal Pančík a následne ho prevzal tréner Ladislav Hudec?

Áčko nenaplnilo ciele, ktoré sme si stanovili pred súťažou. V priebehu jesene sme stratili množstvo bodov, z ktorých mrzeli predovšetkým domáce bodové straty. V priebehu zimnej prestávky sme doplnili káder a prišlo k zmene trénera. Bodové straty z jesennej časti sa nepodarilo na jar zmazať napriek lepšej bilancii. Nemôžete však očakávať boj o špicu tabuľky, keď naplno nezabodujete s najbližšími súpermi v domácich zápasoch. Zároveň však musím vyzdvihnúť výkony mužstva v mnohých zápasoch a rovnako aj individuálne výkony niektorých hráčov.

Čo bolo z Vášho pohľadu najväčším pozitívom prvého tímu?

V priebehu jarnej časti súťaže sa zintenzívnila snaha mužstva vyhrať každý zápas. Následkom bolo vyššie nasadenie a zvýšenie efektivity pri zakončení. Viacerí hráči sa presadili na pre nich netypických postoch. Oporami mužstva boli aj brankári a obrana, vďaka ktorej sme dostali najmenej gólov v súťaži.

Na druhej strane, keby ste mali vybrať jedno negatívum, aké by to bolo?

Mrzelo ma, že sa naše mužstvo nedokázalo v kľúčových domácich zápasoch s Račou, Ivankou a Rovinkou preniesť na ihrisko svoju kvalitu.

Vyzerá to tak, že sa naše áčko predstaví po reorganizácii v 3. lige západ. Čo očakávate od súťaže, prípadne aké ciele si dávate?

Po reorganizácií súťaží bude Inter Bratislava účastníkom 3.ligy západ. Táto súťaž bude po športovej a organizačnej stránke oveľa náročnejšia ako pôvodná súťaž. Na druhej strane sa tešíme na zaujímavých súperov. Cieľom pre nasledujúci ročník je stabilizácia tímu, oboznámenie sa so súťažou a umiestnenie na horných priečkach.

Očakávate, že samotný káder prejde výraznou zmenou?

Rokovania s hráčmi prebiehajú. Predpokladáme, že dôjde k odchodu 5-6 hráčov a príchodu 2-3 hráčov, okrem doplnenia kádra našimi hráčmi z dorastu. O konkrétnych menách budeme informovať v priebehu najbližších dní.

Ako bude vyzerať v nasledujúcej sezóne realizačný tím? Zostane pokope tak ako v uplynulej sezóne?

S realizačným tímom sme sa dohodli a veľmi ma teší, že na trénerských postoch pokračuje Laco Hudec, Miro Mentel a Patrik Fedor. Súčasťou realizačného tímu je aj Jožko Selecký a Peter Chudina.

A ako to bude vyzerať v nasledujúcej sezóne s naším béčkom? Bude pokračovať?

Naše „B“ mužstvo bolo súčasťou „A“ mužstva. Hráči z lavičky "áčka" dopĺňali "béčko". Zároveň bolo „béčko“ dopĺňané dorastencami. Z dôvodu organizačnej náročnosti nadchádzajúcej 3.ligy by bolo takéto fungovanie veľmi náročné. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli, že pre nadchádzajúci ročník nezaradíme „B“ mužstvo seniorov do súťaže. 

Tak a teraz otázka, ktorá zaujíma asi všetkých interistických fanúšikov. Budú sa zápasy áčka a dorastov hrávať opäť aj v nasledujúcej sezóne na štadióne v Stupave alebo v tomto smere príde k nejakej zmene?

Je pravdou, že som sa v minulosti vyjadril, že zo Stupavy sa budeme sťahovať do Bratislavy. Finálne riešenie však nemáme pripravené a nová súťaž si vyžaduje nové podmienky aj v oblasti ihrísk. Úpravy ihriska a infraštruktúry v Stupave by si vyžadovali nemalé finančné náklady. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli využiť ponuku OFK Dunajská Lužná (za ktorú sme im vďační) a naše domáce zápasy v nasledujúcom ročníku odohrať v Dunajskej Lužnej. Verím, že táto zmena bude pozitívne vnímaná našimi fanúšikmi a pripravia pre nás domácu atmosféru. Dorast bude naďalej hrávať zápasy v Stupave.

Ako to aktuálne vyzerá s ihriskom na Drieňovej? Bude sa v najbližšej dobe riešiť vybudovanie jedného veľkého a jedného malého ihriska s umelým povrchom, prípadne aké sú v tomto smere Vaše ciele v nasledujúcej sezóne?

Pri tejto téme by som sa rád pristavil, keďže ide o nekonečný príbeh. Zo strany nášho klubu máme pripravenú kompletnú projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu vrátane rozpočtu. Vzniknúť má 1 hlavná hracia plocha s oficiálnymi rozmermi 106 x 58 m a jedna tréningová plocha 30 x 50 m. Zabezpečili sme si súhlasné stanovisko od mestskej časti – BA Ružinov a podpísané memorandum so Slovenským futbalovým zväzom o spolufinancovaní. Prebehli série rokovaní s vedením Magistrátu a Starz-u o charaktere pripravovanej rekonštrukcie (nakoľko Magistrát je vlastník pozemku). Po vyladení vzájomných predstáv sme dostali zelenú pre podanie žiadosti o uzavretie novej nájomnej zmluvy. Momentálne čakáme na schválenie žiadosti o novú nájomnú zmluvu na ihrisko s priľahlými pozemkami od Bratislavského Magistrátu. Žiadosť sme podali pred 4 mesiacmi, no bohužiaľ do dnešného dňa nebola žiadosť predložená zastupiteľstvu. Je to pre mňa sklamanie, keďže chceme investovať do rekonštrukcie magistrátneho majetku cca 1,1 mil eur a zlepšiť podmienky pre hranie a trénovanie predovšetkým pre deti a mládež. Dúfam, že žiadosť bude predložená na septembrové zastupiteľstvo, ktoré by malo byť posledné pred voľbami. Predmetná zmluva je posledný dokument, ktorý bude súčasťou podkladov pre územné a stavebné konanie. Zahájenie rekonštrukcie pri optimálnych podmienkach predpokladám na jar 2023.

Poďme ešte na chvíľu preladiť na mládež. Ako hodnotíte uplynulú sezónu dorasteneckých mužstiev? Na jednej strane sme hrdí na to, že sa mladším dorastencom a tak isto aj kategórii U16 podarilo ovládnuť súťaže ... na druhej strane tak trochu sklamaní, že sa dorastom napokon nepodarilo postúpiť do najvyššej súťaže?

Najvyšší cieľ v mládeži bol postup do 1. dorasteneckej ligy. Bohužiaľ sa to nepodarilo, hoci sme počas celej súťaže bojovali o vrch tabuľky. Samozrejme ma potešilo víťazstvo U17 v II. lige mladšieho dorastu. Víťazstvo ma teší o to viac, že sa ho podarilo získať peknou kombinačnou hrou,  ktorá bola najlepšou v  celej súťaži. Rovnako ma potešili aj víťazstvá dorastu U16 a dievčenského tímu WU15. Vďaka patrí všetkým hráčom, hráčkam, realizačným tímom a rodičom.

Bude aj v nasledujúcej sezóne cieľom postúpiť do prvej dorasteneckej ligy alebo ako sa hovorí, nebude sa tlačiť na pílu?

Postup dorastu do I. dorasteneckej ligy patrí medzi základné ciele aj pre nadchádzajúcu sezónu. Verím, že sa trénerovi Danielovi Bachledovi (ktorý vybojoval s U17 víťazstvo v II.LMD) a jeho tímu podarí tento cieľ splniť. Musím však zdôrazniť, že aj II. dorastenecká liga prechádza reorganizáciou a bude  náročnejšia ako predchádzajúci ročník.

Keď sa pozrieme na mladšie kategórie napríklad na žiakov, prípravky, prípadne na dievčenské družstvá, ste spokojný, resp. ako hodnotíte tieto kategórie?

Som nesmierne hrdý na naše prípravky a žiakov. Tieto tímy nášho klubu sú vo väčšine prípadov ozdobou vo svojich súťažiach a na turnajoch. Je radosť vidieť našich chlapcov a dievčatá ako športovo a osobnostne napredujú. Veľkú vďaku si zaslúžia tréneri, vedúci, športový riaditeľ Štefan Šogor a rovnako aj rodičia, pre ktorých je často zložité byť „futbalovým“ rodičom. To samozrejme hovorím z vlastnej skúsenosti. (úsmev) Som presvedčený, že vďaka kvalitným vzdelaným trénerom, sofistikovanému vzdelávaciemu systému a novej športovej stratégii (ktorú sme prijali minulý rok) , vybudujeme na Inter-i v najbližších rokoch jednu z najkvalitnejších futbalových akadémii na Slovensku.   

Keby ste teda ešte raz mali zhrnúť celú uplynulú sezónu, čo bolo najväčším pozitívom?

Za pozitívum pokladám, že hneď prvý „pokovidový“ ročník sme sa naplno rozbehli a rozšírili našu členskú základňu o hráčov a hráčky, ktoré sa k nám sami hlásia na základe našej kvalitnej športovej prípravy. Rovnako ma teší, že je záujem o prácu v Inter-i medzi kvalitnými trénermi. Zlepšila sa práca so sociálnymi sieťami a PR. Reorganizáciou prešla aj štruktúra vedenia klubu. Vedenie klubu dnes  zastupujú: Prezident Jozef Barmoš, Generálny manažér Martin Barborka, Prevádzkový riaditeľ/právnik Dušan Rafaj a športový riaditeľ Štefan Šogor.

 A čo bolo teda najväčším negatívom?

Najväčším negatívom je pretrvávajúci problém s ihriskami. Robíme však všetko preto, aby sa nám tento problém podarilo vyriešiť.

Čo by ste na záver odkázali celej žlto-čiernej rodine a jej fanúšikom pred nadchádzajúcou sezónou?

Chcel by som všetkým našim fanúšikom, podporovateľom, našim hráčom, hráčkam, rodičom, spolupracovníkom poďakovať, že ste pri našom milovanom klube Inter Bratislava. Všetci ste pre nás dôležití a urobíme všetko preto, aby sme vám priniesli radosť tak zo športového vystupovania našich mužstiev, ako aj ostatných klubových aktivít. Ste súčasťou jedného z historicky najúspešnejších klubov na Slovensku. Zamestnávame viac ako 50 spolupracovníkov a máme 18 kategórií (370 detí a mládežníkov). Patríme medzi najväčšie kluby na Slovensku a to bez straty kvality. Športovou úrovňou v prípravkách a v žiakoch sme medzi najvýznamnejšími klubmi na Slovensku. S dorastom sa k nim približujeme. Máte právo byť hrdí na náš (Váš) Inter Bratislava. Verím, že práve nasledujúca sezóna nám všetkým prinesie veľa radosti.

Na záver Vám chcem popriať zaslúženú letnú futbalovú prestávku, aby ste si oddýchli, zregenerovali a teším sa na Vás v novej  sezóne.

Majiteľovi klubu pánovi Jánovi Palenčárovi ĎAKUJEME za rozhovor a samozrejme všetci pevne veríme, že pod jeho „vedením“ bude náš klub rásť každým jedným dňom.