Autor: Redakce
Sdílet článek

Boli sme súčasťou najlepšieho európskeho futbalu

Ahoj žlto-čierna rodina. Tak ako sme už spomínali pred niekoľkými dňami, naši chlapci z kategórie U14 sa pred pár týždňami predstavili na medzinárodnom turnaji v španielskom Madride, kde si zmerali sily so svetovou špičkou. Ako ale videl účinkovanie svojich zverencov hlavný kormidelník tejto kategórie Marek Turlík?

Pán tréner, v prvom rade Vám gratulujeme k dosiahnutým výsledkom na medzinárodnom turnaji.. aké boli vaše prvé pocity po prílete na Slovensko? Vládla spokojnosť?

Dobrý deň. Pocity boli prevažne dobré aj mierna spokojnosť, no boli tam aj negatíva. Turnaj nám ukázal, kde práve sme a na čom máme zapracovať.

Poďme ale pekne na začiatok celej cesty... ako sa Vám resp. ako sa nášmu milovanému žlto-čiernemu klubu podarilo dostať sa na takýto prestížný turnaj? Komu za to vďačíme?

Tak ako pri turnajoch z minulosti, tak aj teraz je to zásluha vedenia klubu, ktoré hľadalo nové zaujímavé turnaje, kde by sme sa mohli porovnať s najlepšími tímami z Európy. Za túto možnosť sme klubu veľmi vďační, keďže málo kto má možnosť zahrať si proti Realu Madrid, Barcelone, Arsenalu a podobne.

Ako si Vaši zverenci užívali cestu a vôbec.. aká bola nálada v celej výprave?

Myslím si, že sme si to všetci užili. Cesta bola relatívne krátka, keďže sme leteli lietadlom, no zároveň intenzívna s 20 chlapcami, ktorí musia 3,5 hodiny sedieť na mieste. (smiech)

Kde ste boli ubytovaní a vôbec.. poslúchali chlapci? (úsmev)

Boli sme ubytovaní v 4 hviezdičkovom Eurostars Madrid Congess hoteli, ktorý bol zhruba 5 minút chôdze od ihrísk na ktorých sme hrali. Myslím si, že chlapci sa správali slušne a patrili sme k tým lepšie vychovaným tímom, ak to teda porovnám s inými celkami, ktoré tiež bývali v tomto hoteli.

Ako vyzeral samotný formát turnaja? S kým a koľko zápasov ste odohrali v základnej skupine?

V základnej skupine sme odohrali 3 zápasy. Prvý deň a náš prvý zápas sme prehrali 1:2 proti Paris Saint-Germain FC. V druhom zápase sme smolne prehrali 1:2 so švédskym IF Brommapojkarnaa. V poslednom zápase skupiny sme vyhrali 3:0 proti španielskemu ED Moratalaz. Následne sme druhý deň, vďaka dobrému skóre, postúpili do boja o 9. až 16. miesto. Tam nám žreb prisúdil zápas proti Realu Madrid v ktorom sme prehrali 0:6. Neskôr poobede sme opäť raz smolne prehrali proti Admire Viedeň 0:1. Tretí deň sme hrali náš posledný 6. zápas na tomto runaji, v ktorom sme už ako keby nemali sily a prehrali sme 0:4 s FC Dinamo Tbilisi.

Keď ste už načrtli zápas proti bielemu baletu, tak bolo na chlapcoch cítiť nervozitu, prípadne rešpekt z legendárneho Realu Madrid?

Myslím si, že áno ... bolo to podobné ako v zápase proti Paris Saint-Germain len s tým rozdielom, že teraz sme neustáli ten úvodný tlak a dostali sme 2 rýchle góly. Potom sme sa už nevedeli dostať do zápasu.

Pripravovali ste sa na zápasy proti svetovým tímom inak ako na stretnutia v rámci slovenských súťaží?

Keďže turnaj prebiehal počas sezóny, tak nebol veľmi čas na nejakú špeciálnu prípravu. Okrem iného sme pred turnajom mali viacero chorých alebo zranených hráčov a v podstate aj počas turnaja. Čiže, ako som už poznamenal, na nejakú veľkú prípravu nebol priestor... Počas turnaja sme samozrejme mali taktické porady, keď sme nehrali, tak sme sa snažili pozerať na zápasy svojich súperov a následne využiť tieto informácie.

V čom bol, ak teda bol, najväčší rozdiel medzi našimi chlapcami a hráčmi z iných európskych mužstiev?

Ja som kritický človek, takže z môjho pohľadu vo veľa veciach. Nemyslím to samozrejme tak, že sme boli vo všetkom horší ako oni, to vôbec nie ale jednoducho robili sme chyby, ktoré tí najlepší už nerobia...

Na druhej strane, v čom sme možno boli lepší ako ostatní?

Myslím si, že správanie sme mali celkom na úrovni v porovnaní s ostatnými. Samozrejme čo sa týka futbalu, ak si odmyslím tie najlepšie tímy tak si myslím, že sme boli lepší v kombinačnej hre a v systéme hry.

Mali ste čas po samotných zápasoch možno aj prehodiť zopár slov s trénermi súpera? Ak áno, čo Vám povedali?

Bohužiaľ veľmi na to priestor nebol, keďže program bol nabitý a keď sa už dalo, tak buď tréneri nevedeli po anglicky respektíve ja po španielsky. (smiech)

Ktoré mužstvo z Vášho pohľadu bolo najlepšie? Prípadne, kto sa Vám páčil najviac či už samotnou hrou alebo aj vystupovaním mimo hracej plochy?

Čo sa týka vystupovania mimo ihriska, tak to bola určite Barcelona.. hráči boli veľmi slušní. Z futbalového pohľadu sa mi páčil Real Madrid, Atletico Madrid a FC Porto.

Čo bolo podľa Vás najväčším pozitívom celého turnaja? Čo ste si vy osobne a vaši chlapci odniesli z viacerých konfrontácii?

Najväčším pozitívom bola možnosť si zahrať proti najlepším hráčom, tímom Európy a porovnať sa s nimi. Nemôžem hovoriť za chlapcov ale verím, že ako ja, tak aj oni si z turnaja odniesli motiváciu resp. chuť na sebe tvrdšie pracovať.

Vrátime sa na tento turnaj aj o rok?

Verím, že áno.

Čo by ste možno na záver odkázali celej žlto-čiernej rodine, hráčom ktorích ste viedli na medzinárodnej scéne a možno aj samotným rodičom?

V prvom rade by som sa chcel poďakovať rodičom, ktorí vo veľkom počte prišli osobne podporiť chlapcov do Madridu. V druhom rade pripomenúť chlapcom a aj sebe, že ak jedného dňa chceme byť v nejakom zo spomínaných veľkoklubov, tak musím na sebe ešte veľmi tvrdo pracovať.