Autor: Redakce
Sdílet článek

Predsezónny rozhovor s majiteľom nášho žlto-čierneho klubu

Žlto-čierna rodina AHOJ. Leto je v plnom prúde, a to znamená iba jediné, že nový ročník nám už klope na dvere. Práve preto sme sa rozhodli vyspovedať majiteľa nášho klubu, Jána Palenčára, aby nám okrem zhodnotenia uplynulej sezóny priblížil svoj pohľad aj na aktuálnu situáciu v našej futbalovej “rodine”. No a okrem iného nám zároveň aj predostrel to, akým smerom by sme sa chceli uberať v najbližších mesiacoch. Tak teda, poďme na to…

Pán Palenčár, v prvom rade nám prezraďte... ako ste strávili doterajšiu „futbalovú“ prestávku? Stihli ste si od našej milovanej hry a klubu tak trochu aj oddýchnuť?

Tohtoročná futbalová prestávka nebola dlhá. Hneď po ukončení starého ročníka začala príprava na novú sezónu vrátane zabezpečenia nového trénera pre prvý tím. Napriek množstvu práce sa mi podarilo s rodinou na pár dní vycestovať k slovenskému moru.

Ešte predtým, ako sa budeme venovať aktuálnej situácii či už v samotnom klube, alebo v už spomínanom áčku, poďme si v krátkosti zhodnotiť uplynulý ročník. Čo Vás osobne najviac potešilo v minulej sezóne z pohľadu všetkých kategórii a celkovo v klube?

Veľmi ma potešil suverénny postup áčka do 3 ligy. Rovnako som hrdý aj na našu mládež, chlapcov a tak isto aj dievčatá. V medziročnom porovnaní je vidieť veľký progres našich mládežníkov, a to nielen vo výkonnosti, ale aj v osobnostnom rozvoji. Som veľmi rád, že naša športová stratégia založená aj na rozvoji kognitívnych schopností dlhodobo prináša pozitívne výsledky.

Dôležitým krokom bola aj dohoda o dočasnom trénovaní a hraní áčka a dorastu na Pasienkoch, plus predĺženie nájomného vzťahu s magistrátom ohľadom ihriska na Drieňovej.

Čo bolo z Vášho pohľadu najväčším pozitívom majstrovského prvého tímu a možno, ktorý hráč Vás najviac zaujal výkonmi?

Suverénne výkony vo väčšine zápasov, skvelé individuálne výkony a disciplína prispeli k postupu. Mrzí ma, že v niektorých zápasoch prišlo k podceneniu súpera, prípadne strate koncentrácie, čo sa odrazilo na výsledku. Viacerí hráči boli stabilnými oporami, ako napríklad Juraj Piroska, Ivan Betík, Paťo Špak, ale aj mnohí ďaľší.

Na druhej strane, čo vás možno sklamalo, resp. nevyšlo podľa predstáv?

Mrzí ma, že dorastenci nenadviazali na dobré výkony z predchádzajúcej sezóny a už v jesennej časti bolo zrejmé, že nezabojujeme o postup do prvej dorasteneckej ligy.

Uplynulý ročník naše áčko teda ovládlo svoju súťaž a vybojovalo si celkom jednoznačne postup do vyššej súťaže, no aj napriek tomu sa vtedajší hlavný tréner rozhodol ukončiť svoje pôsobenie v našom klube. Otázkou teda zostáva, prekvapilo Vás to?

Rozhodnutie Andreja Štellára o ukončení pôsobenia v Interi ma veľmi prekvapilo, predovšetkým v kontexte vzájomného potvrdenia pokračovania spolupráce pred ukončením sezóny a zahájením prípravy kádra na novú sezónu. Život však prináša mnohé nečakané zmeny.

Angažovať sa nám podarilo bývalého slovenského reprezentanta Petra Hlinku. Bolo náročné dotiahnuť ho do nášho žlto-čierneho klubu?

Som veľmi rád, že sa nám podarilo dohodnúť s Petrom Hlinkom. Verím, že sa nám spoločne podarí naplniť stanovené ciele. Dohoda sa zrealizovala po viacerých stretnutiach, kedy sme si vysvetlili vzájomné očakávania, ciele a hodnoty. Väčšinu stretnutí viedol generálny manažér Martin Barborka.

Okrem toho, že ste museli vyriešiť otázku hlavného trénera sa samozrejme pracovalo v našom klube aj na iných veciach. Vedeli by ste možno konkretizovať na čom sa žlto-čiernej rodine podarilo zapracovať?

Postup do III. ligy znamená zvýšenie rozpočtu a v tejto súvislosti som veľmi vďačný novému generálnemu partnerovi, ktorého budeme špecifikovať v najbližších dňoch. Zároveň vznikla potreba zlepšenia podmienok na tréningy aj zápasy. Túto situáciu sa nám podarilo dočasne vyriešiť dohodou so Slovanom ohľadom využívania ihrísk na Pasienkoch.

Keďže príprava sa nám končí a nový ligový ročník klope na dvere, prezraďte nám, našli ste si čas zavítať aj na nejaký ten priateľský zápas?

Áno, mal som možnosť vidieť zápas proti rumunskému druholigovému tímu CS Unirea Ungheni a chlapci ma v prvom polčase milo prekvapili. Boli lepším a aktívnejším mužstvom. Bohužiaľ, po prestriedaní viacerých hráčov súper získal značnú prevahu.

Aké ciele si Vy osobne dávate do novej sezóny? Začnime tými futbalovými...

Pre áčko je cieľ ambiciózny a to umiestnenie do 5. miesta. Verím, že aj mládežníci budú bojovať o najvyššie priečky vo svojich súťažiach a predovšetkým, že budú futbalovo a ľudsky rásť.

A aké ciele z pohľadu klubu si dávate do novej sezóny? Čo by ste chceli dosiahnuť a kam posunúť náš milovaný žlto-čierny klub?

Najväčšia výzva je zahájenie rekonštrukcie areálu na Drieňovej, ktorú môžeme začať pripravovať, keďže sme po 2,5 roku získali predĺženie podnájomnej zmluvy s magistrátom. Ďalej je dôležité zabezpečiť celkovú infraštruktúru. Dohodou so Slovanom a majiteľom pozemkov (Nové Pasienky, a.s.) na Pasienkoch sme získali čas, ale definitívne riešenie musíme ešte zabezpečiť.

A teda na čo sa možno Vy najviac tešíte z futbalového hľadiska v novej sezóne?

Veľmi sa teším na vystúpenia áčka pod vedením Petra Hlinku, ktoré je doplnené o skvelých hráčov. Rovnako sa teším na zápasy našich mládežníkov.

Tradíciou našich rozhovor býva aj to, že na záver máte vždy priestor niečo odkázať našim fanúšikom a všetkým členom žlto-čiernej rodiny. Tak teda, čo by ste im chceli odkázať?

V prvom rade chcem všetkým fanúšikom, podporovateľom a rovnako aj rodičom našich chlapcov a dievčat poďakovať za pomoc a podporu a všetkých požiadať, aby naďalej ostali verní Interu. Veľmi si vážim ich podporu a všetkých chcem ubezpečiť, že robíme maximum preto, aby sme posunuli Inter dopredu.

Verím, že nám všetkým nová sezóna prinesie veľa radosti a futbalových úspechov. Na záver by som chcel všetkých pozvať na prvý súťažný domáci zápas nášho áčka a to v sobotu, 10. augusta o 17.00 na Pasienkoch proti FK Beluša.

Majiteľovi Jánovi Palenčárovi ĎAKUJEME za rozhovor a samozrejme všetci pevne veríme, že pod jeho „vedením“ bude náš klub rásť každým jedným dňom, tak ako doteraz.