Autor: Redakce
Sdílet článek

Patrik Špak hodnotí jesennú časť kategórie U15

Žlto-čierna rodina AHOJ. Pokračujeme v hodnotení jesennej časti v podaní našich družstiev a ďalšia v poradí nasleduje kategória U15, ktorá sa predstavila v I. LSŽ - U15.

Naši starší žiaci ukončili jesennú časť v skupine západ na 13. mieste s 13 bodmi na konte. Naša U15 zaznamenala 4 víťazstvá, v jednom prípade si so súperom podelila body a za kratší koniec ťahala v ôsmich stretnutiach. Celkovo naši chlapci nastrieľali 23 gólov a inkasovali v 22 prípadoch. Ako ale hodnotí jesennú časť kormidelník našej U15 Patrik Špak?

Pán tréner, na úvod začneme otázkou... ako ste strávili vianočné sviatky?

Celé vianočné sviatky som strávil so svojou rodinou. Ako každý rok aj tento sme ich trávili v rodnom Stropkove a v Michalovciach odkiaľ pochádza manželka Mirka.

Sviatky sú za nami a poďme na futbal... ale najskôr sa Vás ešte opýtame ... Ako zvládate dve funkcie v našom klube? Hlavný tréner U15 a zároveň aj kapitán nášho áčka?

Snažím sa pristupovať k obom funkciám s maximálnym nasadením, občas je to náročné, ale dá sa to zvládnuť.

Naordinovali ste svojim zverencom počas sviatkov nejaký individuálny tréningový plán alebo ste ich nechali oddýchnuť?

Po poslednom tréningu na obdobie do konca kalendárneho roka dostali chlapci odporúčania najmä na rozvoj silových schopností, od 2.1. mali individuálny plán, ktorý bol zameraný na postupné zaťaženie prostredníctvom ľahších behov, aby sme na prvom tréningu nezačínali úplne od nuly. Samozrejme som chcel, aby počas sviatkov využívali aj iné športy, ktorými sa odreagujú od futbalu.

Vy osobne ste dodržiavali individuálny plán, ktorý Vám naordinoval tréner Andrej Štellár? (smiech)

Priznám sa, že plán som si trochu pozmenil, keďže som chcel tráviť čo najviac času s rodinou. Ako som už spomínal vyššie, skĺbiť dve funkcie v klube je občas náročné najmä časovo. V zimnom období hrávam pravidelne v rodnom Stropkove mestskú ligu, tak som športoval tam a samozrejme som absolvoval aj behy z plánu, ktorý nám poslal tréner.

Poďme na hodnotenie prvej polovice sezóny. Začali by sme pozitívami. Čo Vás najviac potešilo v jesennej časti?

Určite ma najviac potešil prístup a tréningová dochádzka väčšiny hráčov počas prvej polovice sezóny.

Kto bol podľa Vás kľúčovým hráčom a tzv. ťahúňom mužstva? Prípadne, bolo ich viac?

Nerád by som menoval jednotlivca, futbal je kolektívny šport, každý hráč sa istou mierou podieľal na výkonoch celého mužstva.

Ktorý zápas nám podľa vášho názoru vyšiel najlepšie a prečo?

Herne aj výsledkovo zápas so Skalicou, Levicami a Račou, kde sme zvíťazili jednoznačným rozdielom, ale aj zápasy proti Slovanu, Trnave, Petržalke a Dunajskej Strede boli po hernej stránke na celkom slušnej úrovni aj napriek tomu, že sme v nich nedokázali bodovať.

Ktoré herné atribúty boli našou dominantou? V čom sme naozaj boli viac ako dobrí?

Nedá sa jednoznačne odpovedať, kde sme boli viac ako dobrí, osobne si myslím, že v každom smere máme isté rezervy, ktoré sa snažíme minimalizovať v tréningovom procese.

Dokážete si preniesť určité prvky z tréningov v áčku do tréningov Vašej kategórie? Prípadne, je niečo, čo robia Vaši chlapci rovnako ako Vy sám pri tréningoch v prvom tíme?

V tomto smere vidím veľkú výhodu v tom, že stále ako aktívny hráč sa viem veľmi dobre vcítiť do cvičení, ktoré dám chlapcom a sám som ich zažil na svojich tréningoch. Niektoré cvičenia z áčka si prenášam aj do kategórie U15 (väčšinou rôzne formy prípravných hier), samozrejme si ich vždy prispôsobím obsahom a štruktúrou do danej vekovej kategórie.

Teraz sa pozrieme na jesennú časť z druhej strany. Čo Vás najviac sklamalo, resp. čo bolo najväčším negatívom prvej polovice súťaže?

Za mňa určite domáci zápas proti Sencu, ktorý nám nevyšiel ani po výsledkovej, ale najmä po hernej stránke. Mrzia samozrejme aj iné zápasy, ktoré sme výsledkovo nezvládli, ale za mňa je na prvom mieste herný prejav mužstva, ktorý v tomto prípade ďaleko zaostal za očakávaním.

Na čom musíme v druhej časti sezóny zapracovať? Na ktorých herných činnostiach?

Musíme naďalej tvrdo pracovať na zlepšovaní individuálnych herných činností jednotlivca, ktoré sú nevyhnutným základom pre lepší herný výkon družstva či už v útočnej alebo obrannej fáze hry.

Čo bolo možno našou najväčšou „achillovou pätou“?

Premieňanie gólových príležitostí a zbytočné individuálne chyby, po ktorých sme dostávali lacné góly.

Kedy odštartujete, resp. ste už odštartovali zimnú prípravu a kde bude prebiehať?

Zimnú prípravu sme odštartovali v pondelok 8.1. na Kalinčiakovej (umelá tráva), kde bude prebiehať tréningový proces až do konca marca.

Čo bude hlavným cieľom zimnej prípravy?

Čo najlepšie sa pripraviť na jarnú časť, ktorá odštartuje už koncom februára.

Aké plány si dávate do druhej polovice súťaže?

Posunúť každého jedného hráča po futbalovej, ale aj ľudskej stránke čo najviac smerom vpred.

Čo je z Vášho pohľadu to najdôležitejšie pri práci s chlapcami v žiackych kategóriách?

Zodpovedný, odborný a trpezlivý prístup s pozitívnym príkladom samého seba.

A teraz otázka na telo... ako sú na tom rodičia? „Poslúchajú“? (úsmev)

Myslím si, že v tejto kategórií by mal postupne nastať istý zlom a ťarchu, resp. istú zodpovednosť by mali chlapci postupne preberať na seba a nespoliehať sa len na rodičov, ktorí to všetko urobia za nich. Preto väčšinu vecí riešim priamo s chlapcami, kde ich aj takým spôsobom učím istej zodpovednosti. Samozrejme informovanie a komunikácia prebieha aj s rodičmi, ktorá je korektná.

Čo by ste si možno Vy osobne najviac priali v novom kalendárnom roku?

Určite zdravie, ktoré je najdôležitejšie, ostatné vecí prídu poctivou prácou.

Na záver Vám dávame priestor, aby ste sa prihovorili našim fanúšikom a možno aj samotným rodičom, ktorí vašich chlapcov podporovali v každom jednom zápase...

Všetkým fanúšikom ďakujem za doterajšiu priazeň, z pozície kapitána áčka verím, že jarná časť bude minimálne taká úspešná ako tá jesenná a po jej skončení sa budeme všetci spoločne tešiť z postupu do vyššej súťaže. S týmto jednoznačným cieľom sme v pondelok poctivo odštartovali aj zimnú prípravu. Samozrejme poďakovanie patrí aj všetkým rodičom, ktorí podporujú klub a sú neodmysliteľnou súčasťou celého Interu.

Trénerovi Patrikovi Špakovi a celému realizačnému tímu kategórie U15 ĎAKUJEME za celú prvú časť sezóny.