Autor: redakce
Sdílet článek

Jesenná časť pohľadom majiteľa klubu Jána Palenčára

Žlto-čierna rodina AHOJ.

Koniec kalendárneho roka 2022 je tu a to znamená, že každý z nás si môže pomaly ale isto začať sumarizovať a hodnotiť spomínaný starý rok. Práve preto sme sa rozhodli vyspovedať majiteľa nášho milovaného klubu Jána Palenčára, aby nám primárne zhodnotil nielen teda uplynulý kalendárny rok ale najmä jesennú časť. Nebudeme zdržovať a ideme na to.

Pán majiteľ, tak na začiatok sa Vás opýtame ... ako hodnotíte kalendárny rok 2022 po súkromnej stránke?

Rok 2022 bol dobrých rokom. Po 2 rokoch Covidových obmedzení sa uvoľnili opatrenia a s mojou manželkou a deťmi sme mohli opäť cestovať. Skvelým záverom roka boli pre mňa MS v Katare. 

Možno ešte na odľahčenie nám prosím prezraďte, ako tradične oslavujete koniec starého a príchod nového roku?

Väčšinou sme s rodinou na horách. Tentokrát sme sa vybrali do Ždiaru vo Vysokých Tatrách.

Poďme na futbal.. ako hodnotíte starý rok 2022 po tej športovej stránke ? Naplnil Vaše očakávania?

Jednoduchá odpoveď znie... po hernej stránke áno, výsledkovo nie (s výnimkou žiackych kategórií).

Teraz zaostríme na jesennú časť, ktorá bola poriadne divoká. Začnime klubom ako takým. Čo sa Vám resp. celej žlto-čiernej rodine podarilo počas jesene dotiahnuť do zdarného konca a možno čo Vás najviac potešilo?

Novinkou jesennej časti bolo, že Áčko začalo hrávať domáce zápasy v Dunajskej Lužnej. Bola to pozitívna zmena a to aj v kontexte, že ihrisko v Stupave nespĺňa požiadavky pre III.ligu. Do Dunajskej Lužnej sa nám podarilo pritiahnuť viac divákov a tiež množstvo interistických legiend a mnohých futbalových osobností. Za všetkých spomeniem Laca Jurkemika, Laca Petráša, či Karola Peczeho. Zároveň sme opäť raz zorganizovali aj akciu s názvom „Deň s Interom“, ktorá dopadla na jednotku s hviezdičkou.

Keď sa na jesennú časť pozrieme z futbalového hľadiska, ako ju hodnotíte?

Ak sa pozrieme na mládež, tak vo všeobecnosti som spokojný. Viaceré kategórie patria po hernej stránke medzi najlepších vo svojich súťažiach.  Samozrejme, že je potrebné hodnotiť každú kategóriu samostatne a zlepšovať sa. Pre mňa je dôležité, že tréningovo výchovný proces v mládeži prebieha v súlade so športovou stratégiou Interu a prináša pozitívne výsledky. Muži svojimi výsledkami zaostali za očakávaniami a preto sme sa rozhodli v priebehu zimnej prestávky pristúpiť k niektorým zmenám a doplneniu kádra a samozrejme obsadiť post hlavného trénera. Konkrétne mená predstavíme v priebehu najbližších dní.

Čo Vás potešilo najviac? Ktoré družstvo prípadne ktorý zápas?

Po hernej stránke ma potešili viaceré zápasy mládeže, ale aj mužov. Výsledkovo sa v závere súťaže presadila naša U19.

Čo bolo podľa Vás najťažšie počas jesene? Zmena trénera v áčku ... ?

V priebehu jesene sme sa museli popasovať s neplánovaným ukončením pôsobenia trénera áčka Laca Hudeca. Do konca jesennej časti mužstvo dočasne viedli tréneri Patrik Fedor a Miroslav Mentel. Problém bol aj nenastúpenie dvoch dohodnutých posíl.

Keď sme pri samotnom kormidelníkovi prvého tímu, už vieme kto bude viesť naše áčko v jarnej časti?

Ako som už spomenul v predchádzajúcej odpovedi, konkrétne mená sa dozviete v priebehu pár dní.

Aj keď ako majiteľ klubu máte na starosti iné veci a priamo do hry našich družstiev nezasahujete ale predsa len.. keby ste mohli, tak ako by ste zhodnotili výkony nášho áčka?

Pred jesennou časťou súťaže z mužstva odišlo viacero hráčov a dve dohodnuté posily ku nám neprišli. (uprednostnili súťaže v Rakúsku). Zároveň po prvých kolách skončil Andrej Labuda a do hry sa nezapojil Tomáš Majtán. Táto situácia nebola jednoduchá. Napriek tomu chlapci v mnohých zápasoch predviedli dobrý výkon. Bohužial vo viacerých domácich zápasoch sme nebodovali, hoci sme boli lepším mužstvom. Najväčší problém sme mali s efektivitou zakončovania.

Poďme na dorastenecké kategórie.. stíhali ste počas nabitých dní sledovať aj výkony našich žlto-čiernych nádejí?

U17 a U19 zaostávajú za bodovým očakávaním. Verím, že sa na jar situácia zmení a s dobrými výkonmi príde aj lepšie bodovanie. V prípade U16 je dôležité, aby sa chlapci zo žiackej súťaže adaptovali na podmienky dorastu. Čo sa nám darí.

Ako sa im podľa Vás darilo? Rastú nám v klube ďalšie futbalové nádeje?

Som presvedčený, že Inter má skvelých mladých futbalistov a futbalistky. Práve v mládežníckych kategóriách je viditeľné ako rýchlo naši zverenci napredujú. V každej kategórií sa nájde futbalový talent.

A čo tí najmenší? Aké reakcie sa ku Vám dostali od rodičov žiackých prípadne prípravkárskych kategórií?

Naši najmenší sú pre mňa obrovskou radosťou. Je nesmierne dôležité, aby sme práve pri najmladších futbalistoch a futbalistiek budovali základné princípy pre športový a osobnostný rast.

Aké sú Vaše žlto-čierne plány do nového roku? Čo by ste chceli dotiahnuť do zdarného konca z pohľadu klubu?

Pri tejto odpovedi si pripadám ako zaseknutý gramofón. Napriek tomu musím zopakovať, že našim hlavným cieľom je zlepšenie infraštruktúry. Rekonštrukcia ihriska na Drieňovej a návrat áčka do Bratislavy sú hlavné ciele. Veď v roku 2022 sme zaplatili za prenájom ihrísk a telocviční viac ako 40.000 eur, čo je nemyslitelné.

Čo by ste si možno priali po futbalovej stránke v roku 2023? Máte nejaké ciele, ktoré by ste chceli, aby naši chlapci či už v áčku alebo v mládežníckych kategóriach dosiahli?

Pre áčko je cieľom stabilizácia v III.lige . Dorast musí zabojovať o najvyššie priečky. Ostatné mládežnícke kategórie je potrebné futbalovo viesť tak, aby dlhodobo patrili medzi najlepšie mládežnícke mužstvá na Slovensku

No a na záver... čo by ste odkázali a možno zapriali do nového roku všetkých členom žlto-čiernej rodiny?

Celej  Interistickej rodine by som chcel poďakovať za podporu a zároveň by som chcel odkázať, že všetci v klube pracujeme tak, aby na nás mohli byť hrdí a aby každá kategória robila svojimi výkonmi všetkým radosť. Zároveň by som chcel všetkým popriať do nového roka veľa zdravia a šťastia a futbalovej radosti.

Majiteľovi klubu ĎAKUJEME za rozhovor a zároveň jemu a celej jeho rodine želáme všetko dobré do nového kalendárneho roku. Veľa zdravia a pevných nervov s naším milovaným klubom.