Autor: Klub
Sdílet článek

Miroslav Jantek hodnotí jesennú časť kategórie U19

Žlto-čierna rodina AHOJ. Pokračujeme v hodnotení jesennej časti v podaní našich družstiev a nasleduje pohľad na kategóriu U19, ktorá sa predstavila v II. LSD U19.

Naši starší dorastenci ukončili jesennú časť v skupine západ na 13. mieste s 18 bodmi na konte. Naša U19 zaznamenala 5 víťazstiev, 3 remízy a za kratší koniec ťahala v siedmych stretnutiach. Celkovo naši chlapci nastrieľali 30 gólov a inkasovali v 23 prípadoch. Ako ale hodnotí jesennú časť kormidelník našej U19 Miroslav Jantek?

Pán tréner, na úvod začneme tradičnou otázkou... ako sa máte?

Mám sa dobre, môj čas vypĺňa moja rodina a futbalový život okolo Interu.

Ako bude vyzerať tréningový proces do konca kalendárneho roku 2023?

Tréningový proces bude pokračovať do 15. decembra. V rámci tréningu chlapci absolvujú aj niektoré testy pohybových schopností, aby sme mali niektoré dôležité dáta pred tréningovým voľnom.

Poďme na hodnotenie prvej polovice sezóny. Začali by sme pozitívami. Čo Vás najviac potešilo v jesennej časti?

Prvá polovica sezóny nebola úspešná a pozitíva môžeme hľadať jedine v rozvoji niektorých hráčov a ich stabilizácií výkonnosti. Postupne sa vytvárala a formovala skupina hráčov, na ktorých sa dalo spoľahnúť.

Kto bol podľa Vás kľúčovým hráčom a tzv. ťahúňom mužstva? Prípadne, bolo ich viac?

Myslím si, že prirodzeným a rešpektovaným lídrom bol Rodan Halász. Bohužiaľ sa zranil a jeho absencia bola citeľná. Začali sa hľadať ďalší hráči, ktorí by dokázali zobrať zodpovednosť za tím, ale nebolo to vôbec jednoduché. V mužstve sú rôznorodé povahy a mnoho veľmi dobrých chlapcov, čo nie stále zaručuje líderstvo v kabíne a na ihrisku. Našli sa niektorí hráči, ktorí sa v zápasoch dokázali rozdať v prospech tímu. Luca Gemainer, Martin Mikita, Matúš Ratica, Jakub Strapek, René Feder, Tomáš Petrovaj, ale aj Martin Horváth sa snažili zobrať kúsok zodpovednosti a v niektorých zápasoch sa to podarilo. Sú to starší hráči a musia sa naučiť akceptovať realitu, že od nich závisí to, ako mužstvo vyzerá na ihrisku.

Ktorý zápas nám podľa vášho názoru vyšiel najlepšie a prečo?

Najkvalitnejšie zápasy sme odohrali v druhej tretine sezóny. Výrazne sme zlepšili organizáciu a prístup v defenzívnej fáze hry a boli sme maximálne koncentrovaní počas celých duelov. Dobrý výkon sme podali proti Martinu, Komárnu, Trnave, ale aj v zápasoch, ktoré výsledkovo nedopadli úspešne, a to v Bystrici proti Hamšík Academy, ale aj v Skalici, či na Domine v prevažnej časti stretnutia.

Ktoré herné atribúty boli našou dominantou?

Našou dominantou mal byť postupný prechod do útoku a kontrola lopty v stredovej zóne s cieľom dostať sa do finálnych herných situácií a efektívne ich využiť. Realita bola trochu iná a hlavne efektivita herných činností pred bránou súpera bola veľmi slabá a stala sa rozhodujúcim determinantom neúspešných výsledkov vo vyrovnaných zápasoch.

Keby ste mohli vybrať jeden najpozitívnejší moment z jarnej časti, ktorý by to bol?

Pozitívne momenty boli všetky zápasy, ktoré sme výsledkovo zvládli. Úspešný výsledok je motivácia, ktorá prirodzene dvíha sebavedomie hráčov a celý tréningový proces má vtedy zmysel. Ja ako tréner neuznávam myšlienku, že prehry motivujú...

Podarilo sa chlapcom spraviť v kabíne naozaj skvelý kolektív, ktorý ťahal za jeden koniec povrazu?

Vytvoriť skvelý kolektív je veľmi náročné. Fluktuácia hráčov, nový tréner, iné požiadavky, očakávania ... V tíme sa stretlo veľa rozdielnych charakterov a absencia Rodana poznačila život v kabíne. Isté okolnosti sme ako realizačný tím vedeli a zvažovali možnosti... Nechcel som kabínu riadiť zvonku, nechal som to na hráčoch a určite to nebolo ideláne. Všetko chce ale čas a myslím si, že prichádza priestor, kedy si hráči musia hľadať cestu k sebe a vyselektovať tých, ktorí sa nevedia prispôsobiť princípom kolektívneho športu. Na druhej strane si myslím, že aj na kohézii v kabíne majú najväčší vplyv výsledky.

Teraz sa pozrieme na jesennú časť z druhej strany. Čo Vás najviac sklamalo, resp. čo bolo najväčším negatívom prvej polovice súťaže?

Najviac ma sklamalo aktuálne postavenie tímu v tabuľke a najviac som rozčarovaný z prístupu a koncentrácie hráčov v poslednom zápase v Senci.

Na čom musíme v druhej časti sezóny zapracovať? Na ktorých herných činnostiach?

Potrebujeme sa zlepšiť vo všetkých ukazovateľoch, ktoré majú rozhodujúci vplyv na výsledok zápasu a to je hlavne kvalita hry v útočnej a obrannej zóne ihriska, teda nejakých 25 metrov od obidvoch brán.

Čo bolo možno našou najväčšou „achillovou pätou“?

Najväčším nedostatkom počas celej sezóny bola nízka efektivita využitia gólových možností a len nútená ochota riešiť defenzívnu činnosť v hre.

Kedy odštartujete zimnú prípravu a kde bude prebiehať?

Zimnú prípravu začneme spoločne v priebehu týždňa s nástupom do školy. Počas voľna dostanú hráči individuálne plány na rozvoj aerobnej vytrvalosti. Príprava bude prebiehať v Bratislave, v rámci možností klubu. Samozrejmosťou budú aj prípravné zápasy.

Čo bude hlavným cieľom zimnej prípravy?

Cieľom zimnej prípravy bude zvýšiť úroveň pohybových schopností hráčov a zdokonaľovať hernú kvalitu tímu. Zároveň chceme pokračovať v rozvoji hráčov a snažiť sa ich pripraviť na prechod do mužského futbalu.

Aké plány si dávate do druhej polovice súťaže ?

Nevieme si dať dlhodobý plán... Určite sa budeme koncentrovať na každý najbližší zápas a jeho výsledok môže ovplyvňovať nastavenie tímu na určitý cieľ. Rozhodne sa ničoho nevzdáme.

Chystáme posilniť mužstvo nejakými novými tvárami možno z mladšej kategórie?

Myslím si, že zmeny v kádri určite nastanú. Nejaká kostra tímu sa v priebehu sezóny predsa len našla a potrebujeme ju oblepiť hráčmi, ktorí zvýšia kvalitu nášho mužstva. Mám záujem aj o niektorých hráčov z U17. Musíme byť zodpovední a pozerať sa trochu aj do budúcnosti.

Čo by ste si možno Vy osobne najviac priali do nového kalendárneho roka?

Najviac si želám zdravie pre všetkých nás! To ostatné nech zostane hrou a radosťou.

Na záver Vám dávame priestor, aby ste sa prihovorili našim fanúšikom a možno aj samotným rodičom, ktorí vašich chlapcov podporovali v každom jednom zápase...

Miro Jantek ako hlavný tréner spolu s celým realizačným tímom, ktorí tvorili Emil Haladej a Laco Mikita ĎAKUJEME rodičom hráčov, ich najbližším, všetkým fanúšikom Interu za podporu počas celej jesennej časti. Rešpekt voči majiteľovi klubu pánovi Palenčárovi a ďalším podporovateľom klubu, p. Barmošovi, p. Šogorovi, p. Rafajovi, p. Barborkovi a ďalším, ktorí vytvárajú neobyčajne pozitívne podmienky pre prácu trénerov. A samozrejme si vážime aj Filipa Mentela za vynikajúcu podporu klubu, bez ktorého sa Inter Bratislava futbalovo nepohne.

Trénerovi Miroslavovi Jantekovi a celému realizačnému tímu kategórie U19 ĎAKUJEME za celú prvú časť sezóny.